Mijn eerste NK sprint triathlon

NK sprint triathlon - fietsen

Zaterdag 2 juni stond het NK Sprint in Rotterdam op het programma. Een race in de open vlakte in en rondom de Willem-Alexander roeibaan. Een locatie waar de wind altijd vrij spel heeft. Eenmaal aangekomen, kon ik de eerste conclusie al trekken, er staat een straf windje!

De elite en masters starten in dezelfde wedstrijd, wat betekent dat vedette Bart Rijborz samen met het jonge spul; Koen, Wouter, Gert en ikzelf gezamenlijk aan dit NK gaan wagen. Samen met coach Martijn analyseren we alvorens hoe de stroming staat, zodat we de meest efficiënte lijn kunnen zwemmen. Heen flinke stroming mee en terug (het grootste gedeelte) stroming tegen. Oftewel, strak om de boeien en zolang mogelijk dicht bij de kant zwemmen.

Het is mijn eerste NK. Voor het eerst op het “hoogste” niveau in Nederland meedoen. Mijn doel, hard zwemmen en het wiel houden in de fietsgroep. Het lopen dat zien we wel, ik hoop op 19-20 minuten. De steiger zakt 30 centimeter in het water tijdens de briefing, de official krijg natte schoenen, leuke dingen…dat haalt te zenuwen een beetje weg op zo’n moment.

Het wedstrijdverslag van Erik gaat verder onder de fotoNK sprint triathlon - wedstrijd breifing

PANG! We zijn weg. Deze keer een beetje energie sparen, en niet direct de “Erik-sprintbenen” inzetten, maar tactisch de juiste voeten uitzoeken. Het gaat ontspannen en ik zwem heel makkelijk. Minder hard starten dan normaal doet me goed. Bij de eerste boei herken ik Koen zijn zwembril, we zwemmen enige tijd samen. Op de foto te zien dat Wouter er op dat moment mooi achter ligt.

Het wedstrijdverslag van Erik gaat verder onder de fotoNK sprint triathlon - zwemmen

Aan het einde versnel ik naar een zwemgroep voor me, klim op de steiger en zie Wouter voor me lopen. Een snelle wissel en we lopen gezamenlijk de wisselzone uit. Teamgenoten hebben in je fietsgroep geeft een veilig gevoel. Er ontstaat al snel een groep van 10 man, Koen halen we bij en sluit zich ook aan. Dat is drie Dolfijnen.

Het wedstrijdverslag van Erik gaat verder onder de fotoNK sprint triathlon - fietsen

De groep werkt niet heel lekker samen en ik hou me achterin gedeisd. Het is immers niet mijn sterkste onderdeel. De bochten zijn explosief. Vooral telkens de laatste van het rondje, waar ik van bijna stilstand naar 50-55km km/u ga. Na ronde 3 hang ik echt aan het lint, maar geef niet op. Koen en Wouter hebben mij allebei een keer goed geholpen, daar ben ik dankbaar voor. In de laatste ronde valt het stil, iedereen maakt zich klaar voor het lopen. Ik wens Wouter succes (dit is zijn onderdeel), hij mij ook. Aangekomen bij de wisselzone is mijn NK al geslaagd.

De groep gaat als een stel bizons door de wisselzonde, er is zelfs een valpartij. Ik zie Koen en Wouter hard van start gaan, te snel voor mij. Ik kan mezelf opblazen, dus wil de eerste 500m “rustig” starten. Met tegenwind ligt dat rond de 4:15 per kilometer. Op de weg terug met meewind gas geven, dat lukt tot op zekere hoogte, maar het fietsen heeft mijn benen aardig leeg getrokken. Ik loop Gert tegemoet, met wat oogcontact zag ik dat hij de wedstrijd rustig uitloopt. Daarna een aanmoediging van Bart, die ondanks zijn onstabiele enkels het looponderdeel afmaakt.

Het wedstrijdverslag van Erik gaat verder onder de foto

NK sprint triathlon - hardlopen

Wouter komt los van de groep met de 3de looptijd (16:19!) en finisht als 5de en Koen daarachter op een prachtige 9de plek. Ik kom voldaan over de finish, wat een mooie dag!

Uitslagen: Wouter 5de, Koen 9de , Erik 29e, Gert 30e, Bart 13e

Groet,

Erik Brandsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *