Door Marieke de Groot

Het 5e clubkampioenschapevent van 2021 is alweer achter de rug en het was een feest om zoveel Dolfijnen live te kunnen zien! Er zwommen in totaal 43 Dolfijnen mee en ook aan tellers was er geen gebrek, allemaal veel dank voor jullie aanwezigheid.

Een kilometer zwemmen in een zwembad! Hoe leuk is dat!?

Als triathleten zijn we gewend aan woelige zwemtochten; starten met honderden andere deelnemers en terwijl er mensen onder/over/door je zwemmen moet je vooruit zien te komen, ademhalen en op zoek gaan naar de voeten van iemand die nét iets sneller zwemt dan jij. En dan moet je het hele gebeuren ook nog eens op een dusdanige manier zien te overleven dat je daarna kan vlammen op de fiets en tijdens het hardlopen.

Dank aan alle vrijwilligers die hielpen met klokken

Deze kilometertest stond daar vrij ver vanaf. We startten allemaal naast elkaar in het zwembad, zwommen netjes in onze eigen lijn, en daarna konden we rustig uithijgen omdat de strijd alweer gestreden was. Misschien was dit wat saaier dan het zwemonderdeel van een gemiddelde wedstrijd, maar het was zeker een mooie gelegenheid om te kijken waar je staat na het afgelopen jaar, waarin we allemaal anders hebben moeten trainen dan we gewend zijn.

Wat statistiek

Ik heb er wat statistiek op losgelaten en wat blijkt: we hebben de zwemtrainingen van de Dolfijn ernstig gemist. Van tevoren moest iedereen zijn zwemtijd inschatten en we hebben onze zwemsnelheid massaal overschat; 32 van ons hadden zichzelf te snel ingeschat en slechts 8 van ons hadden zichzelf te langzaam ingeschat. Twee mensen hadden een correcte voorspelling gedaan. Gemiddeld was onze eindtijd 7,9 seconden langer dan voorspeld en na het verwijderen van de extreme waarden (bijv.  Fabio en Remco die hun eindtijd met resp. 6:34 en 4:48 min veel te ruim hadden ingeschat) bleek onze zwemtijd gemiddeld zelfs meer dan 21 seconden langer te zijn dan vooraf verwacht! Kortom, we zijn gemiddeld lang niet zo goed als we denken en er is dus werk aan de winkel 😉

Tot zo ver het ge-nerd.

Deel 1 op donderdag

Op donderdag zwommen er 28 Dolfijnen mee. Al snel woedde er een hevige strijd in baan 1 en 2 om de eerste plaatsen te verdelen. Jeffrey, zwemkampioen van vorig jaar, liet ook dit jaar weer duidelijk zien de allerbeste te zijn met een indrukwekkende 11:51. Henk (12:42) en Wilbert (13:05) volgden kort daarna. Erik, die in baan 2 lag, zag nog net op tijd kans om de nietsvermoedende Wouter voorbij te snellen en met één seconde voorsprong in 13:32 de 4e plaats te bemachtigen. Het leverde hem 16 punten en een opgestoken middelvinger op, die Mareille mooi op de gevoelige plaat heeft weten te vangen.

Een mooie vijfde plaats voor Wouter

Bij de dames was de finishvolgorde al snel duidelijk. Fruszina bleek veruit de snelste met 15:00, super gedaan! Ynske (15:40), Janneke (15:51), Marijke (16:16) en Ingrid B (17:34) maakten de top 5 compleet.

Misschien nog wel mooier dan de strijd om de overwinning is de mentale strijd om door te gaan als je eigenlijk niet meer wil, ook al is dat soms in de achterhoede. Een goed voorbeeld daarvan is Maarten B. Hij kon bijna niet geloven dat hij na 900m nog stééds niet klaar was; “Wat? Nee. Ik ben gewoon klaar!”, zei hij bij het 900m-tikje. De innerlijke strijd was duidelijk van zijn gezicht af te lezen, en tóch heeft hij die laatste 4 baantjes nog getrotseerd, klasse!

Deel 2 op zaterdag

Grote schrik: het bad was niet in tweeën gedeeld en dat kon ook niet meer geregeld worden, we moesten het dus doen met een 50-meterbad. Desondanks gingen de 17 deelnemers enthousiast van start.

In baan 1 was het wederom spanning en sensatie. Marleen en Britt zwommen de gehele kilometer strak naast elkaar en ze finishten vrijwel tegelijk na 15:47 min, voor teller Janneke was niet te zien wie het eerst aantikte. Gelukkig waren de dames zelf er unaniem van overtuigd dat Marleen had gewonnen en daarom zijn de 20 punten voor haar. Marieke (16:16), Anneloes (17:10) en Lisa (17:19) volgden op gepaste afstand.

In het mannenveld leek er minder strijd te zijn: Peter van der Horst was duidelijk de snelste met 16:37. Daarna volgden Martin (16:59), Johan (17:08), Fred (17:16) en Fabio (19:26) met redelijke tussenpozen.

Na afloop was er voldoende ruimte voor een korte evaluatie

Ook op zaterdag gebeurde er in de achterhoede veel moois, ongetwijfeld meer dan mij ter ore is gekomen. Voor sommigen was het de eerste keer een kilometer achter elkaar zwemmen. “Ik ben al blij dat ik het een kilometer heb volgehouden”, zei nieuwkomer Roxane. Ook nieuwkomer Nina was tevreden “het ging precies zoals verwacht en het was ook nog leuk”. Goed gedaan dames!

Allemaal nogmaals dank voor jullie aanwezigheid en op naar het volgende event, hierover volgt snel meer info.

Over de uitslagen en het eindklassement:

We hebben twee opties overwogen om tot een eerlijke puntenverdeling te komen voor het eindklassement:

Optie 1: beide swims als 2 verschillende events laten tellen. Dit zou met name voor de zaterdagzwemmers onevenredig veel voordeel opleveren, omdat ze met minder waren. Dus geen goede optie.

Optie 2: een tijdscorrectie toepassen voor de zaterdagzwemmers. Maar hoeveel correctie? Na overleg met zwemtrainer Jean-Phillippe en enkele commissieleden leek 30 seconden het meest geschikt voor de gemiddelde dolfijn. Levend bewijs dat dit ongeveer wel opgaat is Martin Verheesen die in het 50m bad 34 seconden langzamer zwom. Deze optie hebben we uiteindelijk gekozen. Uiteraard snappen we dat de 30-secondencorrectie niet voor iedereen zal kloppen, het hangt sterk af van hoe goed je keerpunten en zwemtechniek zijn. Bij de mensen waar het twijfelachtig is wie de winnaar zou zijn geworden bij gelijke zwembadgroottte is een gelijk aantal punten toegekend.

Ben je het niet eens met bovenstaande of klopt er iets niet in jouw uitslag, mail dan naar clubkampioenschap@dolfijntriathlon.nl.