We staan aan de start van triatlonseizoen 2019. De Dolfijn heeft met het heren selectieteam in de Eredivisie 5 startplekken en in de 1eDivisie 4 startplekken te vullen. In het seizoen 2018 hadden we een selectie van 9 leden. De druk voor de mannen iedere keer te presteren en aanwezig te zijn was hoog. Als iemand niet kon, moesten we creatief zijn.

Voor 2019 wilde ik een grotere trainingsgroep met nieuwe talenten die konden leren van de huidige leden, maar ook nieuwe energie zouden brengen voor de bestaande mannen. Vandaar dat Marcel (van Moerkerk) en ik al in de zomer van 2018 begonnen met het werven van nieuw talent.

Zoals ik eerder al heb geschreven, ben ik trots op de drie wekelijkse teamtrainingen. Als je het gevoel hebt dat de stal op orde is dan hoop je dat nieuwe renpaarden toetreden. En dus deden Marcel en ik ons verhaal afgelopen jaar talloze keren. Ik denk dat er misschien onder de lezers van deze blog, ook mensen zij die benaderd zijn en denken “Ja, ze hebben mij ook gevraagd”. Uiteraard spraken we ook af met jongens die ons getipt waren.

Ondanks dat Marcel en ik vol enthousiasme ons verhaal deden over het team en het aanbod van trainingen, was het écht lastig om mensen aan ons te binden. Ik realiseerde me dat drempel hoog was voor de meeste talenten uit de regio, omdat we naast deelname aan de divisies ook commitment in trainingen en in de groep vragen.

Dat ligt bij de meeste ploegen anders, waar je als triatleet ‘je eigen ding’ kan doen en elkaar een paar keer per jaar ziet en treft tijdens de wedstrijden. Zeker voor de Eredivisie triatleten was de drempel hoog, want als je dat niveau hebt bereikt, misschien al jaren werkt met een eigen trainer, waarom zou je in een project stappen als de onze? Ik denk dat we hen nog steeds veel te bieden hebben, maar ik begreep deze individualistische benadering wel. Daarnaast zijn de jongens die echt tot de Nationale top behoren onhaalbaar, gezien het verschil in financiële middelen.

En wat doe je als je niet de gevestigde namen kunt vastleggen, maar wel faciliteiten hebt om toppers op te leiden? Dan ga je op zoek naar groeidiamanten met een bijzonder talent voor 1 of 2 onderdelen met de potentie voor een triathlon. De zoektocht werd uitgebreid en zo traden Oscar Sondermeijer en Ruben Beekmans (opnieuw), Thomas van Dop en Jeffrey Camphens toe. Allemaal jongens die extra tijd willen investeren om beter te worden in triathlon.

Bijvoorbeeld Thomas kwam binnen met een wielerachtergrond en veel talent voor lopen, maar had nog geen serieuze zwemtraining gedaan. Daarentegen was Jeffrey een zeer ervaren (open-water) zwemmer met nauwelijks loopkilometers. De afgelopen maanden hebben de trainers van ons team en ikzelf hen geholpen in de onderdelen die aandacht nodig hadden en de testresultaten laten mooie verbeteringen zien die zelfs mijn eigen hooggespannen verwachtingen overtreffen.

Wat maakt iemand een triathlontalent? Het credo dat ik van onze trainers hoor is dat er een ‘goede kop op moeten zitten’. Dit betekent naar mijn idee dat iemand zijn onzekerheden aan de kant schuift, openstaat voor allerlei nieuwe ideeën en vooral zichzelf als maatstaf neemt voor prestaties. Hét triathlontalent bestaat mijns inziens niet. Als je drie sporten combineert dan is er altijd wel eentje die je onzeker maakt. Neem de Brownlee brothers. Zij zijn niet te spreken over hoe hun zwemtechniek oogt, maar hebben hun slag wel ongelofelijk effectief gemaakt. Dat maakt de sport zo mooi. Je moet de absolute wil hebben om jezelf keer op keer weer te verbeteren tot de derde macht.

Dat is precies wat specifiek Thomas en Jeffrey hebben gedaan afgelopen maanden. Zij maken harde keuzes door bijvoorbeeld minder te gaan werken of hun sportleven in te richten op triathlon. Het kan heel snel gaan of nog een paar jaren duren, maar met de commitment die zij tonen aan het team en zichzelf om écht te willen verbeteren, weet ik zeker dat zij het goed gaan doen in de Eredivisie.

Als trainer geeft het me veel energie om die ontwikkelingen van zo dichtbij te volgen. De “new boys” hebben het team als geheel ook een boost gegeven. Thomas en Jeffrey geven een beeld van nieuwe mogelijkheden: minuten afsnoepen van je kilometerzwemtijd vereist een bijzondere inspanning, maar als je er echt voor gaat is dan is het mogelijk.

Als team hebben we nog ruimte voor 1 of 2 triatleten met een groot talent voor één of meer onderdelen van een triathlon. Beschik jij over dit talent en lijkt het je wat? Laat het mij (martijnzanen@gmail.com) of Marcel (marcelvanmoerkerk@rocketmail.com) weten en geef aan wat je huidige prestaties zijn. We gaan met elkaar in gesprek en misschien kom jij binnenkort uit voor de Dolfijn in de Eredivisie.

Lees hier alle trainerstoers van Martijn.