Geschreven door: Bart Rijborz (trainer/ coach)

Zaterdag 24 september was de finalewedstrijd van de 1eDivisie Triathlon op de Bosbaan in Amsterdam (of eigenlijk Amstelveen). Een thuiswedstrijd en eerste staan in het klassement en dan het verslag mogen schijven. Waar begin je dan?

Bij het begin van dit avontuur, oktober vorig jaar? Het trainingsweekend in de Ardennen? De eerste wedstrijd in Enschede? Nee ik moest het kort houden! Deze verhalen komen nog wel een keer. We beginnen nu bij de team relay in Almere. Op 11 september verpletterde we met 3 teams de concurrentie en werden de 4 atleten voor de Bosbaan geselecteerd (startvolgorde: Wouter Dijkshoorn, Wilbert Grooters, Gert Brinkman en Roy Lagerburg).

De wedstrijd op de Bosbaan is een triathlon relay. Een niet zo bekende variant, maar wel een van de meest spectaculaire. Spektakel gegarandeerd. Een team van vier personen staat aan de start, waarvan ieder lid afzonderlijk een super-sprint aflegt (250 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1 km hardlopen) en vervolgens de volgende aantikt om ditzelfde te herhalen. Het team dat met de vierde triatleet als eerst de finish passeert wint.

De aanloop naar de finalewedstrijd waren twee weken van goed trainen, spanning en rekenen. Wat hebben we nodig voor winst en wat voor promotie naar de Eredivisie. Wacht. Het rekenen is leuk, maar ik zeg we gaan niet rekenen we gaan voor de winst. 

De spanning is de week voor de wedstrijd bij de atleten te merken (gezonde spanning, maar wel meer dan normaal). We hebben het onszelf ook wel opgelegd. De ambitie om te winnen. Het uitnodigen van sponsoren, vrienden en Dolfijn leden. Iedereen voelt de druk en is gebrand op een goede prestatie. Ook in mijn eigen voorbereiding merk ik de zenuwen.

Op de wedstrijddag komen toch weer de lijstjes met puntenverschillen te voorschijn. Het is prima, ik laat ze redelijk los vandaag. De 2 uur voorbereiding die we normaal altijd doen lijken lang te duren. Maar dan mogen we toch eindelijk van start!

De wedstrijd verloopt volgens plan! Wouter knokt in het dicht bij elkaar liggende veld zoals hij dat kan. Wilbert is getergd, hij staat na lang blessureleed eindelijk weer aan de start in de 1eDivisie. Hij slaat een voor zo’n korte afstand een enorm gat met zwemmen en blijft vooruit met fietsen, en houd zelfs een gaatje over met lopen. Dit is nog beter dan gehoopt. Met een kleine voorsprong mag Gert. Met zwemmen komen er nog atleten in de buurt maar na de wissel is hij toch echt los en kan hij Roy met toch een mooi marge afzetten voor de laatste ronde. Roy maakt het top af en zelfs nationale toppers kunnen ons niet meer van de zege afhouden! We winnen! De wedstrijd, de 1eDivisie en promoveren naar de Eredivisie. Ik tril helemaal van de spanning en ontlading. En wat mooi dat er zoveel supporters bij zijn! 

We vieren nog een mooi feestje waar al weer veel gesproken word over volgend jaar. Daar moeten we dan maar gauw mee aan de gang!! 

Bekijk hieronder alle verzamelde content van de Bosbaan Triathlon.

Video AT5 en het persbericht van AT5: