Begin 2019 nam ik me voor zoveel mogelijk Nederlandse kampioenschappen te doen. Gisteren was mijn vijfde NK – tevens Europees kampioenschap – bij de Challenge Almere. Een absolute piekervaring, met mijn één na snelste tijd op een hele afstand. De afsluitende marathon deed ik in 3.31. Nooit gedacht dat ik dat nog een keer zou presteren op deze leeftijd. Eerste bij het NK en EK in mijn agegroup. Genieten.

Ik doe al sinds 1985 duurwedstrijden en eens in de zoveel tijd klopt alles en kom je in een flow. Ik schat in één op de 20 wedstrijden. Dat zijn momenten om te koesteren. Als je in een flow zit valt de hele dag alles mee. Het gaat veel beter dan je vooraf denkt. De dag gaat voorbij in een roes. Mijn eindtijd was 10.01. Vorig jaar deed ik 5.15 over een halve triatlon. Keer twee zou dat 10.30 zijn. Daar tékende ik vooraf voor. 10 uur leek me ondenkbaar.

Het weer was fantastisch, hoewel het om 7.30 bij de zwemstart in het Weerwater best fris was. Vooraf stond ik gezellig te kletsen met mijn concurrenten Leo Muijs en Aart van Wijk. Leo een goede zwemmer en fietser en een mindere loper. Aart een goede zwemmer, met fietsen aan mij gewaagd en een goede tot betere loper. Ik was vooraf bepaald niet zeker van mijn overwinning.

Na 1.16 zat het zwemmen er op. Mijn beste tijd is 1.11, dus niet om over naar huis te schrijven, maar de dag was nog lang. Het was goed fietsen in de polder bij windkracht 2, ook al voelde het soms als hardere wind. Zeker op de dijk van Almere naar Lelystad. Bij het fietsen raakte ik al snel in de buurt van concurrent Aart, die bevangen was door de kou bij het zwemmen en slechts een geringe voorsprong had opgebouwd. We probeerden steeds van elkaar weg te rijden. Bij 150 km lukte me dat eindelijk. 30 km lang besloot ik niet om te kijken en vol door te rijden. Op het moment dat ik vertrok voor de marathon begon Aart met zijn wissel van fietsen naar lopen.

Dat was alvast 4 minuten voorsprong. Ik verwachte 5.30 per kilometer te lopen (11 per uur) maar ik begon de eerste 5 km in 4.35 per kilometer. Steeds probeerde ik mezelf af te remmen, maar dat lukte nauwelijks. De halve marathon ging in 1.40, doorgaans al een goede tijd tijdens een hálve triathlon. Gaan met de flow dan maar. Wat is het lekker als het goed gaat. Een heerlijk zonnetje en niet te warm. Zoveel mensen inhalen en overal aanmoedigingen. Jagen op Leo, die 20 minuten voorsprong bleek te hebben, na het fietsen. Mijn broer Menno en geliefde Lilian hielden me goed op de hoogte van zijn voorsprong. Leo rekende ik al in voor de helft van de marathon voorbij was. Aart kwam niet dichterbij. Een heerlijk onthaal in het stadion door vrouw, dochter, broer en een vriendin, én een geweldige tijd. Weer veel geluksstofjes aangemaakt. Bij de prijsuitreiking maar liefst drie keer op het podium gestaan als eerste.
Nu met heel veel spierpijn lekker nagenieten.

Resultaten NK 2019
• Maart Cross duathlon Austerlitz eerste plek H 60
• Juni Sprint triathlon Zandvoort eerste plek H60
• Juni Olympische afstand Zeewolde derde plek H60
• Juli Halve triathlon Klazienaveen derde plek H60
• September Hele triathlon Almere eerste plek H60