Debuut uit duizenden András Czigany

Het Eredivisie herenteam van De Dolfijn had een tumultueuze opening van het seizoen. Hoogtepunten waren een prachtige vijfde plek en een debuut uit duizenden van András Czigany. En er had meer in gezeten.

Door het koude voorjaar was de temperatuur van het Gooimeer bij Almere te laag voor het geplande programma, de Triple Mix. Het werd een wedstrijd in twee delen: ’s morgens een individuele Supersprint (200 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,5 km hardlopen). En ’s middags een Team Sprint (750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) waarbij de vijf teamleden de Sprint als ploeg afleggen.

Er speelden de nodige personele zaken. Op vrijdagavond had De Dolfijn nog net voor het sluiten van de markt een licentie gekregen om de 26-jarige András Czigany op te stellen. Erik Brandsma en debutant Thomas Dop waren ziek. Coach Marcel van Moerkerk besloot een gokje te wagen en stelde met Oscar Sondermeijer en András twee debutanten op.

András Czigany maakte een verpletterend debuut. De 25-jarige triatleet was in de ochtendserie de snelste triatleet van het hele eredivisieveld. Met een knappe vijfde plek van Wouter Dijkshoorn eindigde De Dolfijn als vierde bij de kwalificatie.

Beuken tegen de wind

In de middagserie kwamen de heren ook als vierde uit het water. Op de fiets sloegen ze een gat van 45 seconden naar de nummer vijf en reden ze op 16 seconden van nummer drie. Door een stuurfout bij het fietsen kwamen Oscar Sondermeijer en Leander van Diggelen ten val. Oscar kon nog aanhaken bij de ploeg, maar Leander moest de wedstrijd in zijn eentje afmaken. De voorsprong op de nummer vijf was weg. De mannen liepen voor wat ze waard waren maar eindigden op 1 seconde als vijfde.

blijven jagen op het podium

“Als je van te voren gezegd had dat we vijfde zouden worden, had ik ervoor getekend.” zei Wouter Dijkshoorn. “Dit hoort ook bij triathlon,” zegt coach Marcel van Moerkerk, “en ik hoop dat we na zo een openingswedstrijd dit seizoen nog een keer op het podium eindigen.”

trots op zijn team