In Almere stond ook voor de 1e divisie dames de eerste wedstrijd op het programma. Een individuele kwalificatie in de ochtend over 200 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,5 km hardlopen bepaalt de startvolgorde voor de teamwedstrijd (750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen). De teamwedstrijd kent een jachtstart, zodat er geen hogere wiskunde aan te pas hoeft te komen om de prijzen te verdelen. Het eerste team dat finisht wint en er is dus directe strijd tussen de teams: een super spannend concept!

Opgesteld door coach Paulina waren Iris, Anna, Marieke en Janneke. In de ochtendserie scoorden wij goed met een 5e, 12e 23e en 30e plaats, wat ons op de 4e plek in de tussenstand bracht. Helaas liep Marieke tijdens het fietsen een diepe snee in haar hand op en moest ze naar de huisartsenpost om gehecht te worden. Gelukkig voelde ze zich goed genoeg om in de middag te komen aanmoedigen. Tijdens de teambespreking kon ze alweer heel nuchter aan de hand van de bloedspetters op haar fiets vertellen van welke kant de wind precies kwam. Wat een held dat zij voor het team de finish nog had gehaald!

Die middag werd het spannend voor Anna en Janneke. Het plan was dat zij hun fietsbenen zouden laten gelden. Een team mag met drie van de vier leden finishen, zodat de sterke lopers Marieke en Iris degene met de beste loopbenen van de dag naar de finish zouden duwen. Met het afvallen van Marieke zouden zowel Anna als Janneke moeten finishen. Iris kan veel op loopschoenen, maar twee personen duwen zou zelfs haar niet lukken. Het zou dus echt teamwerk worden!

En we gingen van start! 2 seconden achter nummer 2 en 6 seconden voor nummer 5. Iris zwom op kop naar de eerste boei en daarna zwom Janneke naar de wisselzone. Teamzwemmen in open water is geen eitje, we raakten elkaar onderweg een keer kwijt. Even wachten, hergroeperen en als een speer naar de exit en op de fiets. Na een snelle wissel lagen we 3e!

Op de fiets weten we wat we aan elkaar hebben. De wind stak steeds meer op en dan heb je met een team van 3 ten opzichte van de teams van 4 toch nadeel. Na 20 kilometer fietsen reden we als 4e, vlak achter nummer 3 de wisselzone in.

In de afsluitende 5 kilometer lopen bleek pas echt hoeveel je kunt in een team. Anna en Janneke liepen allebei een PR en in de strijd met het team voor ons lagen we dan weer 3e en dan weer 4e, terwijl we nummer 2 steeds dichter naderden. Telkens als we langs de wisselzone kwamen was daar een muur van geluid en aanmoedigingen. Iris duwde Anna en in de laatste kilometer werd er nog een versnelling geplaatst gepaard met een oerkreet. Helaas hadden onze rivalen daar nog een antwoord op en bleef nummer 2 ons ook nipt voor. De 4e plaats: net naast het podium. Een prachtige prestatie als je bedenkt dat we met een vrouw minder aan de start stonden en het belooft dus wel veel moois voor de rest van het seizoen!

Volgende week zondag start de 1e divisie dames in Weert op de OD met Anna, Kirsty, Margreet en Janneke. Helaas zonder Marieke, een pees in haar hand bleek beschadigd zodat zij de komende weken in het gips moet.