Super leuk ?! Dolfijnen Dieuwertje en Ruben zijn geïnterviewd door Het Parool. Lees het bericht via onderstaande link. Triathlon is overigens juist ook heel toegankelijk. Een sprint triathlon (500 of 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen) is voor iedereen, met een beetje trainen, goed te doen ?.

Dit is een nieuwsbericht van Het Parool. Lees het volledige bericht hier.
Het moet steeds extremer: de triatlon maakt een opmar
De triatlon – een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen – is in Amsterdam bezig aan een opmars. ‘Het is specialer dan een marathon.’

Dieuwertje Bax (30) doet sinds 2,5 jaar aan triatlons, nadat ze werd uitgedaagd door een lid van haar hardloopclubje. Een sprinttriatlon volbrengen was haar eerste doel: 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Voor het zwemmen volgde ze een paar lessen, hardlopen deed ze al twee keer per week. Naar de praktijk in Marken, waar ze als huisarts werkt, ging Bax voortaan op de racefiets.

Volgende stap
De sprinttriatlon ging haar daardoor vrij makkelijk af, waardoor ze de smaak te pakken kreeg en vorig jaar een halve triatlon volbracht in Noorwegen (1,9 kilometer zwemmen, 99 kilometer fietsen, 21 kilometer hardlopen).
“Een heel vette, maar heftige ervaring. Het was heel koud; de watertemperatuur was elf graden en er lag sneeuw. Tijdens het fietsen regende het, waardoor ik op een lang stuk bergafwaarts enorm zat te trillen van de kou.”

Ik ga binnenkort minder werken, dan heb ik de tijd om echt van de sport te genieten
Dieuwertje Bax

Ook moest Bax 3100 meter klimmen bij het fietsen en 1100 tijdens het hardlopen. “Na acht uur en drie kwartier de finish halen voelde als een enorme overwinning.”
Inmiddels traint ze wekelijks tien tot dertien uur en wordt het combineren van de sport met haar drukke baan als huisarts steeds moeilijker. “Ik ga binnenkort minder werken, maximaal drie tot vier dagen per week. Dan heb ik de tijd om echt van de sport te genieten.”

Haar volgende stap is een hele triatlon, al is dat meer een plan voor de lange termijn. “En dan wel graag op een warmere plek dan Noorwegen, bijvoorbeeld ergens in Afrika of Azië.”

Tatoeage van het Ironmanlogo
Een triatlon lijkt vanwege de enorme afstanden misschien alleen haalbaar te zijn voor de bikkels of de semiprofessionelen onder ons. Om de klassieke triatlon van je bucketlist af te kunnen strepen moet je namelijk binnen 17 uur 3,86 kilometer zwemmen en 180,25 kilometer fietsen, om af te sluiten met een complete marathon – 42,195 kilometer hardlopen.

Het grote voordeel van de sport is echter dat je gemakkelijk kunt opbouwen. Er bestaan negen varianten, te beginnen bij instapmodel ‘mini’: 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen. Daarna is het een kwestie van steeds grotere afstanden maken, om te eindigen bij de hele triatlon, ook wel de Ironman genoemd.

Wie zichzelf en zijn of haar vrienden dagelijks aan die triomf wil herinneren, laat vervolgens het Ironman­logo op de kuit tatoeëren (ja, dat doen mensen echt). De ware kilometervreters doen aan ultratriatlons: een dubbele of driedubbele Ironman – of zelfs nog langer.

Afstanden

De klassieke triatlon bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180,25 kilometer fietsen en tot slot 42,195 kilometer hardlopen, de afstand van een hele marathon.

De sport is meer in zwang dan ooit: de Nederlandse ­Triathlon Bond ziet al jaren een stijging in actieve triatleten, gemiddeld zo’n vijf tot zeven procent per jaar.
Dat ligt volgens de bond mogelijk aan dat veel Nederlandse sportievelingen zijn uitgekeken op een meer doorsnee sport als hardlopen of wielrennen en steeds extremere prestaties willen neerzetten.

Sloterplas
Wie al een paar marathons heeft gedaan en die runner’s high nou wel kent, die zoekt een grotere uitdaging. Grote kans dat die hoogvlieger uitkomt bij de triatlon: zwemmen, fietsen én hardlopen binnen één wedstrijd.

Dat Amsterdam meedoet aan die opmars blijkt wel uit alle wedstrijden die hier dit jaar worden georganiseerd. Het eerste weekend van juni is de Sloterplas terrein van allerlei triatlons, waaronder het Nederlands kampioenschap. Daarnaast organiseert het bedrijf Amsterdamse ­Triathlons uiteenlopende triatlonevenementen in en om de stad, waaronder een voor ex-kankerpatiënten, en wedstrijden waarbij alleen wordt gefietst en gerend.

De Spaanse triatlonorganisatie probeerde met Ican Amsterdam hier drie jaar voet aan de grond te krijgen, maar na twee mislukte edities werkt de Nederlandse Triathlon Bond niet meer mee en is het evenement verwijderd.

Zeven keer trainen per week
Ruben Beekmans (28) is onlangs begonnen met de sport, al werd het triatlonzaadje bij hem al vroeg geplant. “Een goede vriend van mijn vader kon mijn tweelingzusje en mij vroeger met één hand optillen, en hij deed aan hele ­triatlons. Toen dacht ik: als je een triatlon doet, ben je een baas. Sindsdien wilde ik ook ooit zo’n wedstrijd doen.”

Doordeweeks sport ik vier keer na mijn werk, één avond houd ik vrij; ik heb ook nog een vriendinnetje
Ruben Beekmans

Vier jaar geleden besloot Beekmans vol te gaan voor die hele triatlon. Dit jaar komt hij uit voor de eredivisie voor de Amsterdamse zwemvereniging De Dolfijn en traint hij bovendien voor de triatlon in Kopenhagen. Hij traint minimaal zeven keer per week. En net als Dieuwertje Bax heeft hij een fulltimebaan, als marketeer bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.
“Doordeweeks sport ik vier keer na mijn werk, één avond houd ik vrij; ik heb ook nog een vriendinnetje. In het weekend komen daar nog drie à vier trainingen bovenop.”

Zijn leven bestaat voornamelijk uit werken, sporten en zo veel mogelijk rusten. “Het is een verslaving geworden. Een triatlon is uitdagender en specialer dan bijvoorbeeld een marathon. Het sporten geeft me dagelijks een goed gevoel. En ik vind het mooi om mezelf steeds iets te verbeteren, en zo sterker te worden.”