Gezien de huidige situatie omtrent het coronavirus en de getroffen maatregelen werken velen van jullie thuis en zijn we qua trainingen aangewezen op ons zelf. Hier volgt een aantal trainingsadviezen van onze hardlooptrainer Pieter:
  • Nu het zwemmen onmogelijk is kun je wat meer gaan lopen en fietsen. Het advies is nadrukkelijk, doe het solo. Best saai maar ook een mogelijkheid om je te concentreren op je training, in plaats van op de gezelligheid van je maatje. Het voordeel van zwemmen is dat je kunt herstellen van de belasting van fietsen en lopen. Zwemmen vervangen voor extra fietsen en lopen kan belastend zijn. Stel dat je alle trainingen twee keer per week deed. Twee keer zwemmen, twee keer fietsen en twee keer rennen. Zonder zwemmen kan het dan drie keer fietsen en drie keer lopen worden. Een vuistregel toename in uren per week is maximaal 10 procent erbij. Dus bouw het zorgvuldig op!
  • 30 % intensief en 70 % rustig is een andere vuistregel. Stel dat je drie keer gaat lopen en drie keer gaat fietsen, doe dan maximaal één training intensief. Met fietsen kun je bijvoorbeeld 6* 10 minuten wat harder gaan fietsen met twee minuten pauze. Met lopen kun je de baantraining van woensdag nabootsen op de weg. 4-6*1000 wordt dan 4*4-5 minuten, afhankelijk van je tempo. Bij 50 minuten op de 10 km loop je de tempo’s ongeveer in 5.10-5.15. Het hardloopschema vind je hier.
  • De zwemoefening trainen kun je trainen met een trainingskoord (of weerstandselastiek). Frank Huisman plaatst elke dag oefeningen.
  • Eindelijk tijd om de daily dozen te oefenen! Iedere dag 12 minuten rompoefeningen is voor velen lastig te combineren met zo snel mogelijk op het werk komen. Als je verplicht thuis moet werken, is dit een mooie gelegenheid om er regelmaat in te krijgen. Probeer ze iedere dag te doen, dan kun je als de coronacrisis voorbij is teruggaan naar drie keer per week. Bijvoorbeeld twee keer in het weekend en één keer bij de baantraining. Als je de dag thuis begint met deze oefeningen, train je ook je wilskracht en kom je beter in een ritme met je werk. Hier vind je een toelichting op de 12 oefeningen.